, ,

Predivan kolač, kora sa tri okusa, a krema... meni posebna!

 Sastojci

    Za kore
    3 kom jaja
    10 kašika šećera
    3 dl pavlake
    15 kašika Glatkog brašna Podravka
    2 kašičice Sode bikarbone Dolcela
    mrvica soli
    3 kašike kakaa u prahu Dolcela
    4 kašike mljevenih oraha
    5 kašika mljevenog maka

    za fil
    1 l mlijeka
    150 g šećera
    10 kašika Pšeničnog oštrog brašna Podravka
    200 g putera
    1 kom Bourbon vanilija šećer Dolcela
    1 dl kisele pavlake ili krem sira





 Priprema

    1.

    Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca, sa mrvicom soli, umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi. Dodati žumanca pa izmiješati, zatim dodati i kiselu pavlaku i mutiti najmanjom brzinom i na kraju umiješati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, kašikom, polako miješati da se sve izjednači.
    Smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela. U jedan sipati kakao, u drugi orahe i u treći mak pa sve polako izmiješati kašikom.
    2.

    Pleh 20x30 cm obložiti papirom za pečenje pa sipati tijesto, peći u zagrijanoj rerni na 180 C oko 15 minuta.
    Na isti način ispeći sve tri kore.
    3.

    Od 1 l mlijeka odvojiti 3 dl pa u njemu razmutiti brašno. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva, sipati razmućeno brašno pa kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
    Puter sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i fil od brašna pa po malo dodavati u puter i mutiti, na kraju dodati kiselu pavlaku i vaniliju pa sve izmiješati.
    4.

    Fil podijeliti na 3 jednaka dijela




    5.

    premazati svaku koru i stavljati jednu na drugu, po želji se kore mogu preliti sa malo mlijeka.
    6.

    ukrasiti ribanom čokoladom ili po želji
    7.

    ostaviti da se dobro stegne fil

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar