Sastojci
Nadjev
6 krusaka
3 jabuke
3 male kasike Cimeta u prahu Podravka
sok od 1/2 limuna
50 g maslaca
1/2 solje meda
5 kasika smeđeg secera
Tijesto
SOLJA=250 ML
340 g maslaca sobne temperature
1/4 solje ulja
1/2 solje secera
2 male kasike vanila ekstrakta
1/2 solje mlacenice(moze i jogurt)
5 jaja
5.5 solja brasna
2 male kasike praska za pecivo
1/2 male kasike soli
I jos
4-5 kasika Šećera ( kristal)
4-5 kasika secera u prahu za posipanje
Priprema
1.
Kruske i jabuke oguliti i sitno isjeckati.
U serpu staviti maslac,kruske,jabuke,sok od limuna,secer i cimet.Sve dobro pomijesati i kada pocne da kuha ,kuhati na laganoj vatri oko 25 minuta.Ostaviti da se ohladi.
2.
Za tijesto dobro umutiti maslac,ulje,secer i vanila ekstrakt.
Zatim dodati jedno po jedno jaje,i mlacenicu neprestano muteci na laganoj brzini.Na kraju dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i solju.
3.
Tijesto ce ali ce biti mekano,ali ce moci da se radi sa njim.
Otkinuti malo manje od polovine tijesta ,staviti na tanjir i pokriti plasticnom folijom i ostaviti u zamrzivac dok se radi sa ostatkom tijesta.
4.
Prvi dio tijesta rastanjiti rukama u podmazanu tepsiju velicine 40 x 26 cm.
Preko tijesta rasporediti nadjev.
Zatim izvaditi prvi dio tijesta iz zamrzivaca i rukama kidati male komadice tijesta i poredati po nadjevu.Lagano pritisnuti rukama da se sjedini sa nadjevom.Preko tijesta posuti kristal secer i peci na 180 stepeni 45 minuta.
5.
Ohladjen kolac isjeci na kocke i posuti secerom u prahu.
6.
Prijatno :-)
preuzeto sa : coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar