sastojci
za prhko tijesto s maslacem
125g. hladnog,kvalitetnog maslaca
250g. Glatkog brašna Podravka
2 žutanjka
3-4 velike žlice šećera u prahu
3-4 velike žlice hladne vode
za pariser čokoladnu kremu
300ml. Slatkog vrhnja Dolcela
300g. tamne čokolade (70+ % kakao mase)
3 žlice maslaca
Priprema
1.
priprema prhkog tijesta
hladni maslac isjeckajte na listiće,dodajte u brašno,zatim šećer,žutanjke,hladnu vodu i oblikujte prhko tijesto(ne ide prašak za pecivo,da ne pomislite da sam ga zaboravila napisati).
2.
tijesto nije potrebno da "odmara" na hladnom mjestu,odmah se radi.oblikujte tijesto,u kalupu br. 26.dobro ga izbockajte vilicom,da se ne diže i da se ravnomjerno peče.pecite u pećnici na 160 stupnjeva,20-ak minuta.
3.
lagano prohladite,a u međuvremenu pripremite čokoladnu pariser kremu,tamnu čokoladu otopite sa maslacem i vrhnjem(za kuhanje)ja sam radila sa slatkim vrhnjem,neka provri-zakipi i dobro sve izmiješajte i prelijte preko prhkog tijesta.
4.
čokoladnu pitu dobro ohladite,izrežite i ukrasite po želji.
Posluživanje
ovu čokoladnu kremu svi dobro poznamo pod nazivom ganache,ali prije u ranim 70-im godinama,se nazivala pariser i samo neki slastičari su je koristili za spremanje svojih slastica...obično je omjer tada bio 1:1 čokolade i vrhnja,vrlo važno u pripremi ove kreme je njena namjena,jer o tome ovisi omjer čokolade i slatkog vrhnja,koji ćete koristiti...ukoliko pripremate kremu za nadjev trebate koristiti omjer 2:1 u korist čokolade,ako pripremate čokoladnu glazuru napravite kremu u omjeru 1:1 kako bi krema dobila na volumenu,prvo je ohladite,pa kratko izmiksajte,,za dodatni sjaj prilikom topljenja čokolade dodajte malo maslaca (20g.) na 100g. čokolade..
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar