4 čaše (od 2 dcl) brašna (meko, svenamjensko)
2 čaše mlake vode
1 vrećica suhog kvasca
1 velika žlica soli
1 žličica šećera
Priprema
1.
U veću zdjelu stavii brašno, kvasac , sol i šećer, malo izmiješati. Dodajte mlaku vodu. Izmiješati tek da se sastojci sjedine.Bude malo gušće,tvrđe tijesto, tako treba.Ostaviti 15-20 minuta da se kvasac aktivira, time tijesto omekša. Zatim "nalupati" tijesto drvenom kuhačom. Ne treba dugo, onoliko koliko je potrebno da se dobije glatko tijesto.Moj sin se igrao i razvlačio je tijeso, , mutio, mjesio, možda nekih 5-6 minuta.Zatim ostaviti tijesto da naraste, oko pola sata do sat.
2.
Duguljastu modlu (oko 10x30 cm) namastiti (ulje ili maslac, mast, margarin, što god... ), tijesto izručiti u nju pa razvući rukom da bude iste debljine na svim dijelovima.
3.
Pustiti da naraste oko 30-40 minuta.Pokriti aluminijskom ili prozirnom folijom, a možete i salvetom. Na pola tog vremena uključiti pećnicu na najjače.
4.
Kruh pošpricati vodom iz sprej-bočice (vidi se na prethodnoj slici) i ubaciti u pećnicu , smanjiti temp. na 200 C.Peći tako 20 min. Smanjite na 160 C i peći još 20-25 min.
5.
Pečeni kruh izvaditi iz modle na žicu, pokriti folijom i kuhinjskom salvetom da omekša korica. Kad je mekan maknuti foliju ni pokriti ga samo salvetom.
6.
U ovom receptu najveći je problem biti strpljiv i sačekati da se kruh ohladi.
Posluživanje
Poslužiti s raznim namazima ili po želji. Jako je dobar i sutradan.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar