Sastojci
Biskvit:
2 jaja
50 g šećera
50 g dva puta prženih mljevenih lješnjaka-u biskvit
30 g brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g poprženih zdrobljenih lješnjaka-ispod biskvita
Hrskava pralinasta krema:
200 g pralinoise (chocolat praliné)-objašnjenje u tekstu
70 g mliječne čokolade
100 g čipkaste palačinke izmrvljene
Mousse od mliječne čokolade i cimeta:
100 g mliječne čokolade
200 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice želatine u prahu ili 1/2 listića
2 žlice mlijeka (za želatinu u prahu)
malo cimeta
Mousse od tamne čokolade:
150 g čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
1 ravna žličica želatine u prahu ili 1 listić
2 žlice mlijeka (za želatinu u prahu)
1 žlica nutelle po želji
Čipkaste palačinke:
50 g maslaca
50 g šećera
35 g brašna
1 prstohvat soli
1 bjelanjak
za dekoraciju:
kakao
pralin-mljeveni karamelizirani lješnjaci
Priprema
1.
Čipkaste palačinke napraviti po prije napisanom receptu.
Za 100 g koliko treba za ovu tortu, količine su navedene ovdje u sastojcima (to je točno pola svih navedenih sastojaka iz već napisanog recepta).
Palačinke trebaju biti tamnije zlatno smeđe boje kako bi bile što hrskavije. Hladne izmrviti. Najlakše je valjati ih valjkom za tijesto između 2 papira za pečenje.
2.
Lješnjake rasporediti na lim za pečenje u jednom sloju i staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peći dok opna lješnjaka ne popuca i dobije tamnosmeđu boju, otprilike 10 minuta. Tijekom pečenja lješnjake koji put promiješati.
Popečene, vruće lješnjake staviti u kuhinjsku krpu ili u kuhinjski papir i trljati dok se većina opne ne odvoji.
Odvojiti dio lješnjaka za biskvitno tijesto i fino ih samljeti pulsirajući u intervalima po par sekundi. Zatim staviti fino mljevene lješnjake na lim za pečenje i sušiti 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 100°C sa odškrinutim vratima. Ohladiti.
3.
Biskvit: (pogledati napomenu na dnu recepta)
Kalup Ø26 cm tanko premazati uljem pa dno obložiti papirom za pečenje.
100 g poprženih lješnjaka staviti u vrećicu, zgnječiti valjkom za tijesto i ravnomjerno rasporediti po papiru u kalupu.
Bjelanjke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg.
Žumanjke miksati sa šećerom dok se ne zgusnu i pobijele. Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka, ne sve odjednom, već pomalo, zatim popržene mljevene lješnjake u prahu (poudre) i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
Smjesu pažljivo rasporediti po lješnjacima: stavljati male hrpice tijesta jednu do druge pa oblom stranom žlice poravnati. Pritom žlicu ne odvajati od tijesta jer će se s tijestom podići i lješnjaci, već ravnati jednim potezom dok se sve ne poravna.
Biskvit peći na 180°C 13-15 minuta. Probati čačkalicom, gotovo je kad izađe suha.
Kad je biskvit pečen, odmah odvojiti obruč kalupa pa biskvit preokrenuti na servirni tanjur tako da lješnjaci budu gore.
Obruč oprati, posušiti i staviti oko biskvita. Od papira za pečenje izrezati dvije trake 4 prsta široke i staviti između biskvita i obruča. Tek sada stegnuti/zakopčati obruč.
4.
Hrskava pralinasta krema:
U nedostatku kupovnog, pralinoise se može napraviti doma. Pralinoise se dobije kad se pralinasta pasta (pâte de praliné) pomiješa sa jednakom količinom otopljene mliječne čokolade.
pralinasta pasta=krema koja se dobije mljevenjem karameliziranog orašastog voća
Za kremu treba 200 g pralinoise, što je 100 g pralinaste paste + 100 g mliječne čokolade. Staviti u posudu i dodati još 100 g mliječne čokolade i otopiti nad parom. Dakle ukupno treba otopiti 100 g paste i 200 g mliječne čokolade.
Otopljenu kremu maknuti sa pare i umiješati izmrvljene čipkaste palačinke. Kremu odmah nanijeti preko biskvita u kalupu.
Spremiti u hladnjak dok se pripremi mousse.
5.
Mousse od mliječne čokolade i cimeta:
Želatinu u prahu staviti u posudu, preliti sa malo mlijeka i ostaviti da stoji 10 minuta da nabubri.
Mliječnu čokoladu razlomiti i otopiti na pari. Umiješati malo cimeta.
Želatinu otopiti na laganoj vatri, ne smije uzavreti, pa umiješati u toplu čokoladu netom maknutu sa pare. Miješati sve dok čokolada ne bude glatka i kremasta. Ohladiti.
Slatko vrhnje miksati dok se ne dobije mekani šlag.
Malo šlaga ubaciti u čokoladu i miksati da čokolada omekša. Onda čokoladu pomalo dodavati u tučeno vrhnje stalno miksajući.
Mousse odmah nanijeti preko hrskave pralinaste kreme, stavljati hrpice jednu do druge, pa poravnati i spremiti u hladnjak da se stegne.
Ako se koristi želatina u listićima, natopiti je u vodi da omekša, dobro ocijediti i umiješati u toplu čokoladu.
6.
Mousse od tamne čokolade:
Mousse od tamne čokolade napraviti isto kao i od mliječne, samo bez cimeta. Ja sam stavila i 1 veliku žlicu nutelle iako po receptu ne ide.
Tamni mousse nanijeti preko svijetlog u kalupu.
Kalup pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak.
Kad se folija skida, paziti da kapljice s donje strane folije ne padnu na tortu.
7.
Tortu bogato posuti kakaom i ukrasiti pralinama u prahu.
8.
Tortu izvaditi iz hladnjaka OBAVEZNO pola sata prije posluživanja.
9.
NAPOMENA:
Biskvit: U originalnom receptu u biskvit idu samo bjelanjci. Ja sam stavila i žumanjke da ne ostaju.
Originalne mjere su: 2 bjelanjka, 50 g dva puta prženih mljevenih lješnjaka, 50 g šećera, 1 prstohvat soli, 1 mala šalica zdrobljenih lješnjaka.
Zdrobljeni lješnjaci se stavljaju na izliveni biskvit i posipaju sa 15 g šećera u prahu. Biskvit se peče 18-20 min i pečen ne preokreće.
Hrskava pralinasta krema:
Ako vam se ne da praviti pralinasta krema (pâte de praliné), hrskavu kremu pravite od 100 g mliječne čokolade sa lješnjacima (sitnim), a mliječnu čokoladu povećajte na 150 g. Obje čokolade otopite nad parom, maknite i dodajte izmrvljene čipkaste palačinke. Jednako je ukusno...provjereno!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar