Biskvit (sastojci su za jednu koru, a peku se cetiri)
2 bjelanjka
60gr secera u prahu
35gr maslaca
30gr prepecenih mljevenih badema
30gr glatkog brasna
na vrh noza soli
Fil
400gr bijele cokolade
300ml grckog jogurta
120ml slatkog vrhnja za slag (mlijecnog)
230ml mlijeka od kokosa
10gr mljevenog zelatina
2 kasike svjezeg limunovog soka
Priprema
1.
Biskvit
Maslac otopiti pa pustiti da se ohladi do sobne temperature ( da bude mlak)...ja sam cijelu kolicinu maslaca topila odjednom pa podijelila u cetiri zdjelice po 35gr! Bjelanjke, sa malo soli, mutiti i postepeno im dodavati secer, kada saum bude cvrst i sjajan dodati maslac i izmijesati da se sjedini. Potom polako dodati prosijano brasno i bademe i lagano izmijesati spatulom! Pripremljeno tijesto peci u kalupu oblozenom pek papirom promjera 20cm u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni... 10minuta! Postupak ponoviti cetiri puta, da dobijemo cetiri kore!
2.
Fil
Zelatinu namociti sa cetiri kasike hladne vode i ostaviti da nabubri! Mlijeko od kokosa i slatko vrhnje zagrijati do kljucanja te preliti bijelu cokoladu koju smo prethodno usitnili! Lagano mijesati dok se potpuno ne sjedini, dvije kasike smjese cokolade i mlijeka dodati u zelatinu...promijesati te spojiti sa ostatkom fila, zatim dodati dvije kasike limunovog soka! Smjesa je u ovoj fazi jako rijetka i treba je hladiti do sobne temperature, odnosno dok se ne pocne zgusnjavati! U smjesu koja se pocela zgusnjavati dodati grcki jogurt i lagano promijesati! Ostaviti u frizider na 10min i teda je spreman fil za upotrebu!
3.
Fil podijeliti na cetiri dijela... Oko prve kore postaviti obruc (oblozen pek papirom ili strec folijom)... potom filovati...kora-fil-kora-fil....
4.
Tortu u obrucu preko noci ostaviti u frizideru!
Posluživanje
Tortu ukrasiti po zelji... ja sam posula kokosom, mada bi dosao u obzir i ganas od mlijecne ili bijele cokolade ili cak nekakav vocni preliv....
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar