Sastojci
125 ml mlakog mlijeka
2 jaja
3 kašike šećera
prstohvat soli
1 kesica vanile
4 kašike ulja
rendana korica limuna
20 gr svježeg kvasca
brašno po potrebi
100 gr maka
100 gr šećera
1 kesica vanile
1 kašika meda
kockica putera
malo mlijeka
rendana limunova korica
Priprema
1.
Pomiješati mlako mlijeko, šećer, vanilu, ulje i jaja, dodati kvasac i brašna da se umijesi mekše tijesto koje se ne lijepi za ruke. U tijesto možete dodati i malo soli i rendane limunove korice.
2.
Za fil pomiješati mljeveni mak sa šećerom i vanilom i naliti onoliko mlijeka koliko je potrebno da se dobije gusta smjesa. Dodati puter i limunovu koricu pa kratko prokuvati da se šećer istopi i smjesa poveže. U mlak fil dodati kašiku meda.
3.
Tijesto ostaviti da narasta dok se ne udvostruči a zatim ga razviti, premazati filom i zarolati. Rezati na parčad i slagati u pleh tako da rezana strana bude okrenuta prema plehu. Ja dobijem 16 pužića.
4.
Pužiće ostaviti oko sat vremena da narastu pa ih peći na 250 C da fino porumene. Posuti šećerom u prahi i vanilom i uživati. Odlični su uz čašu mlijeka za doručak ili večeru.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar