Sastojci
Za koru (peku se dve iste):
3 belanceta
80 g prah šećera
80 g kristal šećera
1 kašičica gustina
1 kašika alkoholnog sirćeta
+20-tak grama badema u listićima
Osnovni fil:
600 ml mleka
6 žumanaca
50 g gustina
2 kašičice vanil šećera
5 kašika šećera
125 g maslaca
I fil:
1/2 osnovnog fila
150 g pečenog, oljuštenog, mlevenog lešnika
50 g crne čokolade
II fil:
1/2 osnovnog fila
III fil:
50 g crne čokolade
5 kašika slatke pavlake
1 kašičica ulja
Za ukrašavanje:
ostatak od 2 dl slatke pavlake
malo badema u listićima
Priprema
1.
*mere su za tortu prečnika 24 cm. Ako pravite tortu prečnika 26 cm ili pravougaonu dim. 25x35 cm pogledati napomenu na kraju recepta.
2.
Rernu uključiti da se zagreje na 120 C. Papirom za pečenje obložiti dno pleha prečnika 24 cm a stranice blago premazati uljem.
3.
Belanca dobro umutiti da dobijete sneg čvrst na dodir. Dodati izmešani prah i kristal šećer i mutiti još minut-dva dok se šećer sasvim ne otopi a sneg postane sjajan i elastičan. Zatim dodati sirće i na kraju umešati jednu kašičicu gustina. Od sirćeta i gustina sneg će se prilično zgusnuti. Lagano ga preručiti u pleh i poravnjati površinu. Koru peći / sušiti na 120 C pola sata, a zatim još pola sata na 100C. Pečenu ostaviti da se ohladi u plehu pa je pažljivo izvaditi i odvojiti od papira.
4.
Na isti način napraviti i drugu koru s tim kad je sipate u pleh i poravnjate, odozgo je pospite jednom šakom badema u listićima.
Obično beze korice pečem uveče, imam neke svoje čudne navike, isto kao što veš ne mogu da peglam dok se ne smrači :). Obe ispečene korice, izvadjene iz pleha i bez papira, ponovo složim na onaj veliki pleh od rerne i vratim u rernu zagrejanu na 100 C ali isključenu, da se dodatno osuše. Vi to ne morate, ja volim kada mi beze korice pucaju pod zubima, kao puslice.
5.
Pripremiti posudu za kuvanje na pari. Sipati 1/2 l mleka da se greje. Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati gustin i umešati preostalih 1 dl mleka. Sipati u zagrejano mleko. Kuvati dok se ne zgusne, otprilike desetak minuta, uz stalno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Na kraju kuvanja treba da ostaje trag varjače na dnu posude a fil treba da bude gustine pudinga. Skloniti ga s vatre, prekriti streč folijom tako da nalegne na površinu fila i ostaviti da se sasvim ohladi. Ili ga ohladiti iz mešanje da se ne bi uhvatila pokorica. Umutiti maslac i dodati u ohladjen fil.
6.
Odvojiti pola fila. U jedan deo dodati 50 g rastopljene i prohladjene čokolade i 150 g lešnika koji ste prethodno ispekli, oljuštili od spoljne opne i sitno samleli. Ja ga meljem u blenderu sve dok se od njega na stvori pasta, da počne da ispušta masnoću. Onda mi je fil fino kremast, ali ništa neće faliti ni ako lešnik sameljete na običnoj mašinici za mlevenje oraha.
7.
Jednu koru položiti na tacnu i premazati je filom od lešnika. Tacnu staviti na jedno petnaestak minuta u frižider da se fil malo stegne. Za to vreme otopiti 50 g čokolade, dodati 5 kašika slatke pavlake (odvojiti od pripremljena 2 dl za ukrašavanje) i 1 kašičicu ulja. Ganaš preliti preko fila od lešnika pa opet sve vratiti u frižider koliko da se ganaš stegne
8.
Od vanil krema odvojiti 3-4 kašike sa strane. Preko ganaša naneti preostali vanil krem i sve lagano poklopiti drugom korom, onom posutom bademima. Celu tortu okolo premazati ostavljenim kremom. Slatku pavlaku umutiti i njome ukrasiti čitavu tortu praveći ružice. Ako je preteklo listića badema, posuti ih po pavlaci.
9.
Tortu ostaviti da se hladi par sati, najbolje bi bilo da prenoći, pa je onda seći. Torta se sutradan malo slegla što je i za očekivati kad su u pitanju beze korice. Filovi su dovoljno čvrsti ali nikako brašnjavi ni teški.
10.
Napomena: za one koji se odluče da prave veću tortu, prečnika 26 cm ili pravougaonu dimenzija 25x35 cm mere su sledeće:
Kore: sve isto ali se peku tri, na jednu koru (onu gornju) posuti listiće badema.
Osnovni fil: 1 l mleka, 90 g gustina, 9 žumanaca, 8 kašika šećera, 3 kašičice vanile, 250 g maslaca.
I fil: pola osnovnog fila, 100 g čokolade, 250 g lešnika
II fil: pola osnovnog fila
III fil: 100 g čokolade, 10 kašika slatke pavlake, 1 kašika ulja
Za ukrašavanje: 4 dl slatke pavlake (količina je umanjena za 10 kašika za ganaš krem)
Filovanje: kora, 1/2 fila s lešnicima, 1/2 ganaša, 1/2 vanil krema, druga kora, ponoviti sve isto, treća kora (ona posuta bademima).
11.
Savršeno kremasta, ni trun preslatka i pored beze korica koje su prilično slatke. Uživajte!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar