Sastojci
Kora:
5 jaja
130 g secera
1 bourbon vanilin secer
130 g brasna
40 g samljevenih Badema Dolcela
1 mala kasika Praska za pecivo (5g)
1 velika kasika kakaoa (7g)
2 velike kasike vode (20 ml)
Fil:
250 g cokolade
100 ml slatkog vrhnja za kuhanje
200 g butera/maslaca
50 g secera u prahu
2 vanilina secera
Dekoracija po zelji
Priprema
1.
Najprvo pripremiti cokoladu za fil,da se hladi dok se kora sprema i pece.
Vrhnje staviti u manju serpicu i dodati mu sitno sjecenu cokoladu,to mjesati cjelo vrjeme dok se cokolada ne istopi,smjesa fino sjedini.Najbolje je to raditi na najmanjoj temperaturi ili iznad pare.
Sad ro ostaviti da se hladi.
2.
Kora:
Odvojiti zumanca od bjelanaca.Bjelanca sa vodom izraditi u cvrst snjeg,ostaviti na stranu.
Brasno pomjesati sa praskom za pecivom,bademima i kakaom.
Zumanca sa secerom,vanilinim izraditi u kremastu smjesu pa im lagano dodavati brasno smjesu,kratko izmjesati.
3.
Sad tome dodati snjeg od bjelanaca i pazljivo izmjesati,na najmanjoj brzini.
Usutu tjesto u pleh oblozen papirom za pecenje i peci u zagrijanoj pecnici na 180 stepeni 15 minuta.
Izvaditi koru i odmah je zaviti u rolat duzinom sa pak papirom,prekriti malo navlazenom kuhinjskom krpom i ostavoto da se ohladi.
4.
Utkom pripremiti fil:
Buter nasjeci na sto sitnije i izraditi ga u kremastu smjesu zajedno sa secerom u prahu,vanilinim secerom.Dodavati sad sve kasiku po kasiku cokolada smjese cjelo vrjeme mjesajuci mikserom sve tako dok se sva coko smjesa ne potrosi.
5.
Premazati malo vise od pola smjese preko ohladjenog biskvita,zaviti sad pazljivo u rolat i cjeli premazati sa ostatkom kreme.Ukrasiti po zelji sa cokoladnim komadicima ili po ukusu.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar