loading...

Recept koji je oduševio milion i po ljudi: Ovo nije kolač, već orgazam na tanjiru

Da li ste spremni da doživite eksploziju ukusa, seksi kombinaciju opore tamne čokolade i slasne domaće karamele? Ako postoji hrana koja je zaista bolja od seksa, onda je to baš ovaj kolač.
Pogledajte ga. Samo zastanite na trenutak i pogledajte ovo kremasto savršenstvo!

Potrebno je:

Za koru:

– 160 g brašna

– 30 g mleveog badema

– 30 g kakao praha

– 50 g šećera

– 1/4 kašičice soli

– 120 g hladnog putera

– 1 kašičica vanile

– 1 jaje

– 2 kašike hladne vode

Za karamelu:

– 300 šećera

– 1/2 šolje vode

– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake

– 70 g putera

– 1 kašičica soli

Za preliv:

– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake

– 120 g crne čokolade

Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu). Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).

Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!


Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.

Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.



http://www.24sata.rs/
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar