loading...

“Božji kruh” poznat je i pod nazivima Christstollen ili Dresden Stollen. a njegov poseban oblik podsjeća na malog Isusa u povojima te nas i na taj način podsjeća da je Božić blizu.!

 Sastojci

    Tijesto
    500 g glatkog brašna
    165 ml mlijeka
    250 g maslaca
    350 g grožđica
    100 g oguljenih, nasjeckanih badema
    1 kockica (42 g) svježeg kvasca
    85 g šećera
    100 g kandirane korice naranče
    80 g kandirane korice limuna
    2 limuna, korica
    1 mahuna vanilije
    na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića, anisa i cimeta
    5 g soli
    100 ml ruma


    Za premaz i posip
    150 g maslaca
    200 g šećera u prahu

 Priprema

    1.   

    Kandirane korice limuna i naranče pomiješati sa  grožđicama, preliti rumom, pokriti i ostaviti preko noći u hladnjaku.
    2. 

    U zdjelu miksera pomiješati brašno i šećer i napraviti udubinu u sredini. Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati u udubinu, pokriti kvasac sa malo brašna sa strane, pokriti krpom i ostaviti dvadesetak minuta.

    Razrezati mahunu vanilije i istrugati sadržaj, dodati ga zajedno sa koricom limuna. Početi miksati na manjoj brzini, nastavkom za tijesto, dodavajući komadić po komadić maslaca. Sad povećati brzinu i miksati 5 -6 minuta.
    3.

    Na kraju dodati začine, grožđice, kandiranu koricu naranče i limuna, bademe i kratko miksati da se ravnomjerno rasporedi po tijestu.

    Zdjelu pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 1 sat.
    4.

    Tijesto premjestiti na malo pobrašnjenu radnu površinu, podijeliti na dva dijela i svaki razvaljati u duguljastu štrucu. Valjkom u sredini napraviti udubljenje, jednu stranu stanjiti pa ju preklopiti prema sredini i rukama oblikovati stollen.


    5.

    Prebaciti stollen na lim obložen papirom za pečenje.
    6.   

    Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C  50-60 minuta, na srednjoj rešetki pećnice.

    Ako tijekom pečenja gornji dio tijesta naglo rumeni, pokriti ga folijom.
    7.

    Još vrući stollen premazati otopljenim maslacem i obilno posipati šećerom u prahu sa svih strana.
    8.

    Pustiti da se ohladi pa ga dobro zamotati u prozirnu foliju, spremiti u plastičnu vrećicu i ostaviti tjedan dana.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar